موضوع بعدی که در آموزش آسترولوژی نیاز است در مورد آن بدانید، آشنایی با کواکب سبعه و 9 افلاک است. در این پست به تفضیل این دو موضوع را توضیح داده ایم و برای شما معرفی کرده ایم. این قسمت را حتما مطالعه کنید.
فلاسفه و حکمای قدیم کل جهان را شامل 9 افلاک مجزا می دانستند که به مانند پوسته هایی تودرتو و دارای ضخامت کره زمین را احاطه کرده و در هر کدام از این افلاک سیاره ای به دور کره زمین در حال گردش است. گذشتگان این 9 فلک را به صورت زیر معرفی کردند.
معرفی 9 افلاک از دیدگاه گذشتگان
- اولین فلک را فلک تحت قمر یا عالم کون و فساد نامیدند
- فلم دوم را فلک عطارد
- فلک سوم را فلک زهره
- فلک چهارم را فلک شمس
- فلک پنجم را فلک مریخ
- فلک ششم را فلک مشتری
- فلک هفتم را فلک زحل
- فلک هشتم را فلک ثوابت یا جایگاه ستارگان و صور فلکی ثابته
- فلک نهم را فلک اطلس یا فلک الفلاک نامیدند که فاقد هر گونه ستاره یا جرم سماوی است
به مریخ و مشتری و زحل که فلکشان بالای فلک خورشید قرار دارد کواکب علویه و به زهره و عطارد که فلکشان زیر فلک خورشید واقع است کواکب سفلیه می گویند. خورشید و ماه را اصطلاحا «نیرین» می گویند که خورشید به نیر اعظم و ماه به نیر اصغر معروف است.
از منظر حکما و فلاسفه قدیم فلک اول شامل ماده است که از چهار عنصر اصلی خاک و آب و باد و آتش تشکیل شده است و دائما در حال تغییر و تحول است.
افلاک بالاتر از فلک قمر از ماده ای اثیری ساخته شده اند و فاقد هر گونه دگرگونی هستند. همچنین آنها فلک نهم را به عنوان مرز بین عالم غیب و شهادت در نظر می گرفتند و معتقد بودند که هر فلک بر فلک پایینی خود تاثیرگذار است و هر کدام از افلاک توسط یک عقل یا یک نفس فبکی اداره می شود و نفس مدبر هر فلک تحت تدبر نفس فلکی بالاتر از خود قرار دارد.
مطلب مرتبط: علم احکام از دیدگاه دانشمندان قدیم
توجه: منجمان قدیم تصور می کردند که تمام ستارگان و صور فلکی ثابته ای که در فلک هشتم قرار دارند در فاصله تقریبا یکسانی نسبت به زمین قرار دارند ولی امروزه با پیشرفت علم نجوم ثابت شده است که نه تنها ستارگان واقع در فلک هشتم بلکه ستارگان تشکیل دهنده یک صورت فلکی نیز هزاران و حتی میلیون ها سال نوری از یکدیگر و از زمین فاصله دارند.
دورترین ستاره ی که تاکنون رصد شده است حدود 14 میلیارد سال نوری با زمین فاصله دارد. بنابراین وسعت جهان، بسیار بسیار بزرگتر از آن حدی است که در قدیم تصور می شد.
توجه: سال نوری واحدی است که بیشتر در نجوم و برای تعریف فواصل بسیار زیاد از آن استفاده می شود و یک سال نوری برابر با فاصله ایست که جسمی با سرعت نور (یعنی 300.000 کیلومتر در ثانیه) در مدت یک سال طی می کند.
معرفی کواکب سبعه
اما کواکب سعبه (هفتگانه) به ترتیب فاصله مدارشان از زمین عبارتند از:
- قمر
- عطارد
- زهره
- شمس
- مریخ
- مشتری
- زحل
نکته مهم: جهت چرخش عادی کواکب در دایرة البروج در جهت توالی بروج یعنی از غرب به شرق است.
توجه: ممکن است برای برخی از افراد این سوال پیش بیاید که اگر جهت چرخش کواکب سبعه در دایرة البروج در جهت توالی بروج یعنی از غرب به شرق است، پس چرا کواکب و از جمله خورشید هر روزه از مشرق طلوع کرده و در مغرب غروب می کنند؟
پاسخ این است که علت این امر نیز به خاطر حرکت وضعی زمین است. یعنی پرخش 24 ساعته زمین به دور خودش باعث می شود که ما کواکب سبعه را اینگونه ببینیم وگرنه سایر کواکب نیز هم جهت با زمین و در مدارهای خود به دور خورشید در حال چرخش هستند.
نماد و نام های کواکب سبعه در زبان های فارسی، عربی، انگلیسی و هندی
سوالات مرتبط:
آسترولوژی علمی است که به بررسی اثرات کواکب مختلف، به ویژه کواکب موجود در منظومه شمسی بر روی زمین و موجودات ساکن در آن می پردازد یعنی با بررسی نحوه حرکت کواکب هفتگانه در دایرة البروج و نیز وضعیت قرارگیری این کواکب نسبت به زمین، اثرات مختلف آنها را بررسی می کند.
نام این 9 افلاک به ترتیب عبارت اند از: فلک تحت قمر، فلک عطارد، فلک زهره، فلک شمس، فلک مریخ، فلک مشتری، فلک زحل، فلک ثوابت، فلک اطلس یا فلک الافلاک
کواکب سبعه 7 سیاره و ستاره منظومه شمسی هستند که گذشتگان آن ها را به ترتیب فاصله شان از زمین، بدین صورت نام گذاری کرده اند: قمر، عطارد، زهره، شمس، مریخ، مشتری، زحل