در قسمت ششم آموزش پرانایاما به این موضوع می پردازیم که چرا پاکسازی نادی ها مهم است و برای پاکسازی آن ها چه کارهایی می توانیم انجام دهیم. در ادامه با ما همراه شوید.
در قسمت های چهارم و پنجم آموزش پرانایاما با مفهوم نادی ها آشنا شدیم. اکنون در این قسمت می خواهیم برای شما آموزش پاکسازی نادی ها را ارائه دهیم.
مقدمه ای بر پاکسازی نادی ها
پرانایاما، عبارتست از اتحاد پرانا و آپانا. این مهم به کمک دم و بازدم، حبس نفس و کنترل هر یک از آنها صورت می پذیرد. به منظور انجام صحیح تمرینات پرانایاما، از حروف الفبای سانسكریت استفاده می شود. در تمرینات پرانایاما و پاکسازی نادی ها از واژه پراناوا که به زبان انگلیسی به صورت (Om) نوشته و خوانده می شود و تلفظ آن از سه حرف A، U و M تشکیل گردیده است، استفاده می شود.
این حروف از پراناوا نشأت گرفته اند و در عین حال هر یک سمبلی دارند. تصویر دوی گایاتری – دختری با چهره قرمز رنگ که توسط پرتوهای بی شمار ماه، احاطه شده و بر قویی سوار است و در دستش گرزی دارد – سمبل تمثیلی از حرف A است.
حرف U نیز سمبل ساویتری بخصوصی دارد. بانویی جوان و سفید رنگ که در دستش دیسکی قرار دارد و بر عقاب گارودا سوار است. حرف M نیز سمبل ساراسواتی دارد. زنی مسن و تیره رنگ که بر گاو نری سوار است و نیزه سه شاخه ای در دستش است.
چطور پاکسازی نادی ها را انجام دهیم؟
یوگی برای پاکسازی نادی ها باید بر این حروف متعالی تمرکز کند. او باید در وضعیت نیلوفر نشسته و بر روی نوک بینی خیره شود و این تمثيلها را مجسم کند.
یوگی باید به مدت ۱۶ ماترا (یک واحد زمانی که در حدود یک ثانیه است) از پره چپ بینی هوا را به داخل کشیده و در حین این عمل بر حرف A تمرکز کند. سپس به مدت ۶۴ ماترا هوا را حبس کرده و بر روی حرف U مراقبه کند و در نهایت به مدت ۳۲ ماترا هوا را خارج کرده و در این ضمن بر حرف M مراقبه کند.
به مرور زمان و با قوی تر شدن در حفظ قوه خودداری و استواری در نشست، یوگی برای زدودن كثافات و ناخالصی ها از سوشومنا نادی، باید در وضعیت پادماسانا بنشیند و هوا را از پره چپ بینی وارد بدن کرده و به هر میزانی که می تواند حبس دم کند و سپس از پره راست بینی هوا را خارج کند.
بعد از پره راست بینی دم کشیده و حبس دم نموده و از پره چپ بینی بازدم کند. به عبارت دیگر از هر پره ای که بازدم می کند، دم بعدی را آغاز کند.
کسانی که تمرینات پاکسازی نادی ها را به همین منوال انجام دهند، در عرض سه ماه، نادیهایشان پاک و تصفیه می گردد. یوگی تمرین حبس دم را باید به آرامی در زمان طلوع خورشید، ظهر، غروب خورشید، و نیمه شب برای ۴ هفته به تعداد ۸۰ دفعه در روز انجام دهد.
در مراحل اولیه تعرق در بدن ایجاد می شود و در مراحل متوسطه لرزش بدن و در مرحله آخر بلند شدن از روی زمین رخ می دهد. این تجربیات زمانی اتفاق می افتاد که تنفس کاملا تحت انقیاد در آمده باشد. هنگام تعرق در اثر تمرینات پرانایاما، شخص باید بدنش را به خوبی بمالد، در نتیجه بدن سبک و قوی می شود.
در دوره های ابتدایی تمرینات، رژیم غذایی همراه با شیر و گی (کره ای را گویند که با حرارت دادن و صاف کردن، تصفیه شده و به مدت طولانی قابل نگهداری است) مفید فایده خواهد بود. کسی که به این قوانین متمسک شود، در تمریناتش دقیق و استوار می گردد و هیچ تاپایی (حس گرمی و داغی) را در بدنش احساس نخواهد کرد.
نتایج پاکسازی نادی ها
همان طور که شیرها، ببرها و فیل ها به تدریج رام شده و اهلی می گردند، اگر تنفس را نیز با دقت اداره کنیم، تحت کنترل و اختیار ما درخواهد آمد. به واسطه تمرینات پرانایاما، پاکسازی نادی ها اتفاق می افتد، آتش هاضمه شعله ور شده و اصوات روحی شنیده می شود و سلامتی به دست می آید.
زمانی که به واسطه تمرینات منظم و با قاعده، مراکز پرانیک پاک می شوند، انرژی به سوی دهانه سوشومنا راهی می شود و به واسطه انقباض عضلات گردن و انقباض قسمت تحتانی بدن (محدوده آپانا)، پرانا به درون سوشومنا وارد می شود.
به عبارت دیگر پرانایی که به طور متناوب در نادی های آیدا و پینگالا در نوسان است، از طریق کمباکا، دوباره تحت فشار و کنترل در آمده و به داخل سوشومنا نادی هدایت می گردد.
پس از ورود پرانا به سوشومنا، یوگی به بیانی نسبت به دنیا می میرد و در مقام و حالی قرار می گیرد که آن را سامادهی گویند. به واسطه سوق آپانا به سمت بالا و پرانا به سمت پایین، یوگی از فرایند پیری دور می ماند و همواره جوان باقی خواهد ماند.
از طریق تمرینات پرانایاما، امراض مزمنی که همواره پزشکان اونانی، آیورودیک، هومیوپاتیک و آلوپاتیک با آنها درگیر بوده اند، ریشه کن می گردد. پرفروغی بدن، لاغری، افزایش آتش هاضمه و عدم بی قراری در بدن علایم مشخصه ظاهري پاکی نادی ها می باشند.
برای دنبال کردن سایر قسمت های پرانایاما، به صفحه آموزش پرانایاما در وبسایت سینرژی با ناهید مراجعه کنید.
سوالات مرتبط:
پرانایاما از دو کلمه پرانا Prana به معنای انرژی حیاتی و آیاما ayama به معنای توسعه و گسترش، تشکیل شده است و پرانایاما یعنی: توسعه و بسط انرژی. پرانایاما چهارمین رکن راجا یوگای پاتنجلی است و آن به معنای توقف خودبخودی تنفس است (کوالا كمباكا). در حالی که پرانایامای مطرح شده در هاتایوگا، تمرینات تنفسی خاصی است که موجب افزایش پرانا و کنترل آن در انسان شده و مقدمه ای برای رسیدن به پرانایاماي پاتنجلی است.
نادي ها مجاری پرانیکی هستند که عهده دار هدایت پرانا می باشند. آنها نیز با چشمان روحی قابل رؤیت هستند و تعداد آنها ۷۲۰۰۰ عدد است که از این تعداد ۷۲ نادي مشهور هستند. از این ۷۲ نادی، ۱۰ نادی مهم تر از بقیه هستند که شامل: آیدا، پینگالا، سوشومنا، گانداری، هاستیجیوا، پوشا، يوشاسوینی، آلامبوسا، کوهوه، سانکینی می باشند.