مدیتیشن چیست؟ (مراقبه) و مدیتیشن کردن چه فوایدی دارد؟

در این مطلب قصد داریم به سوال مدیتیشن چیست؟ پاسخ دهیم و به طور مفصل در مورد مراقبه و اینکه مدیتیشن کردن چه فوایدی برای ما دارد، صحبت کردیم. اگر دوست دارید پاسخ این سوال را بدانید، در ادامه با ما همراه شوید.

دریافت کد جذب شخصی، کد جذب ثروت، کد جذب عشق و کد جذب هر خواسته

مدیتیشن (به انگلیسی: Meditation) که در اصطلاح فارسی به آن مراقبه نیز می گویند، چند سالی است در بین جامعه و فرهنگ کشورمان بسیار محبوب شده و افراد زیادی به سمت آن جذب شده اند.

با توجه به افزایش محبوبیت مدیتیشن، لازم دیدیم در مورد آن جامع تر صحبت کنیم و شما را با مراقبه، کاربردها و فواید آن آشنا نماییم. در اولین قدیم و برای آشنایی شما با این سنت، به سوال مدیتیشن چیست؟ پاسخ می دهیم.

مدیتیشن چیست؟

در پاسخ به سوال مدیتیشن چیست؟ باید گفت عرفا و فیلسوفان معنوی تعاریف مختلفی در مورد این سنت دارند، اما همه آن ها در این تعاریف بر مفاهیمی اتفاق نظر دارند که در اینجا ذکر می کنیم. مدیتیشن، سنت جهانی است که منشاء آن به هزاران سال قبل از ظهور تمدن امروز باز میگردد.

دانش «مدیتیشن» بطور لاينقطع و دست نخورده ای، پس از هزاران سال باقی مانده و در طی اینکه از نسلی به نسل بعد منتقل شده، آزمایشهای خود را پس داده است. باقی ماندن دانش « یوگا» پس از هزاران سال، بدلیل کیفیت های سادگی، مردم پسند بودن و شکیبائی دانش است

مدیتیشن واقعی، رهائی از پنجه های حواس پنجگانه و ذهنیات است. مفهوم «مراقبه»، ماورائی بودن (ترَنس سِندِنتال) میباشد و این لغتي عام است که زیبائی «مدیتیشن» را ابلاغ میدارد.

مفهوم مراقبه، «تِرَنس سند» کردن همه ترسها، خواسته ها، اميال و احساسات منفی است. در نتیجه «مدیتیشن»، «مدیتِیت کننده»، به آگاهی بالائی دست مییابد. در تجربه مدیتیشن، مدیتیت کننده خود را با خود بزرگ، که سرشار از سرور است، یکی می بیند.

در این تجربه ماورائی، آگاهی در مورد «جسم، ذهن یا دوئیت» وجود ندارد و تجربه کننده، با دانش و موضوع مورد تجربه، یکی میشوند. (تجربه ریشی، دواتا و چانداس)

چرا مدیتیشن (مراقبه) کنیم؟

یکی از سوالاتی که اکثرا از ما پرسیده می شود این است که اصلا چرا باید مدیتیشن کنیم؟ و مراقبه کردن چه کاربردی دارد؟ اینجا به این سوال شما پاسخ می دهیم.

اولا این نکته مهم را بدانید، بدون کمک مدیتیشن، نمیتوان به دانش مربوط به خود رسید. بدون کمک مراقبه، بشر نمی تواند به سطح کمال و فرشته بودن خویش دست یابد. این سخنان را تنها کسانی متوجه می شوند که حداقل یکبار تجربه مدیتیشن را داشته باشند.

بدون کمک مراقبه، فرد نمی تواند خود را از بند ذهنیات آزاد کند و به رهائی، فنا ناپذیری یا جاودانگی دست یابد. مدیتیشن، تنها شاهراهی است که فرد را به رهائی میرساند. مدیتیشن، نردبان اسرارآمیزی است که فرد را از زمین به بهشت، از اشتباه به حقیقت، از تاریکی به روشنائی، از درد به سرور، از بیقراری به صلح و آرامش، از جهالت به دانش و از فنا به زوال ناپذیری میرساند.

من که هستم؟ هدف من از زندگی کردن چیست؟ چرا برخی از انسانها زندگی راحت تر و برخی زندگی مشکلتری دارند؟ از کجا آمده ام و به کجا می روم؟

اینها سؤالات کلاسیکی هستند که تقریبا همه انسانها، در مراحل مختلفی از زندگی با این سؤالات روبرو می شوند.

برای یافتن پاسخ این سؤالات:

  • برخی از انسان ها، در تمام زندگی تلاش می کنند.
  • برخی دیگر، چنان گرفتار مشکلات روزمره زندگی هستند که فرصتی برای اندیشیدن به این سوالات برایشان باقی نمی ماند.

برخی جواب این سؤالات را می یابند و زندگیشان غنی و سرشار از رضایت است.

چرا مدیتیشن کنیم؟

مفهوم زندگی را می توان با رفتن عمیق به درون خویش دریافت؛ ولی کسانی که سخت گرفتار مسائل زندگی روزمره هستند، به ندرت فرصتی می یابند که لحظه ای توقف کنند و به آنچه که در درونشان می گذرد نظر بیفکنند.

این افراد به ندرت متوجه هستند که ذهن بطور دائم، توسط آنچه که از راه حواس پنجگانه دریافت می شود، بمباران می گردد، و این بمباران ذهنی ادامه می یابد تا زمانی که بدلایلی فرد متوجه گردد که چاره ای جز توقف نیست و باید توجه نماید که چه بر زندگیش می گذرد.

مدیتیشن، تمرینی است که توسط آن فرد بطور دائم ناظر بر ذهن خویش است و به این وسیله از آنچه که در درونش میگذرد آگاه خواهد شد.

خواندن
استفاده از سنگ ها در مراقبه

مدیتیشن کردن چه فوایدی دارد؟

قطعه ای از آهن را روی شعله های آتش بگذارید، قرمز آتشین میشود؛ از روی شعله های آتش بردارید، سرد میشود و رنگ قرمز خود را از دست میدهد، اگر میخواهید آهن را همواره سرخ نگهدارید، باید آن را همواره در آتش نگه دارید.

به همین ترتیب اگر میخواهید تا ذهن را همواره در آتش مربوط به عقل و دانش الهی نگه دارید، باید آن را همواره در تماس با آتش مربوط به دانش الهی نگه دارید و این به کمک انجام مرتب مدیتیشن میسر خواهد بود. اگر طالب عقل الهی هستید بایستی بطور پیوسته ای جریان آگاهی الهی را برقرار نگه دارید.

اگر بتوانید بر اثر تمرین منظم، خود را قادر سازید که روزی نیم ساعت تا چهل دقیقه (یک ربع ساعت تا بیست دقیقه، صبح (قبل از صبحانه) و یک ربع ساعت تا بیست دقیقه، عصر (قبل از شام))، وقت خود را صرف مدیتیشن کردن کنید، از صلح و آرامش و قوت روحی برخوردار خواهید

سوامی شیواناندا در کتاب تمرین یوگا در مورد فواید مدیتیشن کردن چنین می گوید:

با توجه به اینکه در طی روز، با انسان های مختلف از طبقات مختلف سروکار دارید، اگر طالب آرامش هستید، صلح، آرامش و قوت را از طریق مدیتیشن بدست آورید؛ به این طریق نگرانی و مشکلی نخواهید داشت.

با انجام مدیتیشن، ترسها و منجمله ترس از مرگ، که غالب انسانها دارند از بین میرود، زیرا انسان در می یابد که مرگ فقط از دست دادن فرم و نام میباشد. هر چه فردی به اسم و فرمی که دارد وابسته تر باشد، ترس از مرگ در او بیشتر است.

با انجام مدیتیشن، از وابستگی فرد به اسم و فرمش، به تدریج کاسته میشود تا بالاخره این وابستگی از بین میرود و ترس از دست دادن قالب که همه به آن وابسته ایم از بین میرود و این تجربه درونی که فناناپذیر و جاودانه هستیم، تحقق می پذیرد.

کسانی که بطور منظمی مراقبه می کنند، شخصیت پر جاذبه و فعالی می یابند و کسانی که در تماس با این افراد قرار میگیرند، تحت تأثیر شادی، صحبت نافذ، چشم های درخشان، بدن سالم و انرژی بی پایان آنها واقع میشوند.

همانطور که دانه های نمک، با وارد شدن در آب حل میشوند و در تمام آب پخش میگردند، «آرای روحانی مراقبه کننده» نیز در ذهن دیگران نفوذ میکند و انسانها از مجاورت با مدیتیتُور احساس شادی، آرامش و قوت مینمایند. از سخنان مديتيورها الهام میگیرند و در مجاورت با آن ها ذهنشان خلاق می شود.

یوگی های پیشرفته ای که در غارهای هیمالیا به سکوت نشسته اند، چنان کمک اساسی را به صلح جهان میکنند که هیچ ناطق زبردستی نمیتواند میلیونیّم آن اثر را بوجود آورد.

همچنانکه ارتعاشات صوتی در فضا پخش میشود، ارتعاشات روحانی ایجاد شده بر اثر مدیتیشن نیز تا ابعاد بینهایت سفر می کند و صلح و آرامش و قدرت را برای هزاران نفر به ارمغان میاورد. اگر در همه دنیا بدنبال رضایت بگردید، آن را نخواهید یافت، زیرا ذهن فقط با رفتن به درون، به رضایت دست می یابد.

در مراقبه، پیشرفت تدریجی است

زندگی در جوامع امروزی، بصورت کامپیوتری و ماشینی در آمده است و در همه موارد انسان ها نتایج سریعی را انتظار دارند.

نتایج مدیتیشن، به راحتی حاصل نمیشود. یک درخت زیبا به آهستگی رشد میکند؛ باید منتظر شکوفه ها و رسیدن میوه ها باشیم تا طعم شیرین نهائی را تجربه کنیم.

به همین ترتیب نیز شکوفه های مدیتیشن که آرامش و صلح است، غیر قابل توصیف میباشد و به درون هستی ما نفوذ مینماید. میوه مراقبه، که سرور مربوط به آگاهی مطلق است نیز، غیر قابل توصیف است، زیرا فرد، خود به سرور تبدیل میشود.

سوالات مرتبط:

مدیتیشن چیست؟

مدیتیشن، سنت جهانی است که منشاء آن به هزاران سال قبل از ظهور تمدن امروز باز میگردد. مدیتیشن واقعی، رهائی از پنجه های حواس پنجگانه و ذهنیات است. مفهوم «مراقبه»، ماورائی بودن (ترَنس سِندِنتال) میباشد و این لغتی عام است که زیبائی «مدیتیشن» را ابلاغ میدارد.

اگر این مطلب را دوست داشتید، با امتیاز دادن به آن از ما حمایت کنید.
[کل: 3 میانگین: 5]