در قسمت چهاردهم آموزش آسترولوژی می خواهیم به معرفی خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی از دید این علم بپردازیم و اهمیت آن را برای شما تشریح کنیم. برای پی بردن به دیدگاه آسترولوژر ها نسبت به این دو پدید، در ادامه با ما همراه شوید.
همانطوری که در مطالب پیشین آموزش آسترولوژی عنوان شد، قمر در جوزهرین خود فاقد عرض بوده و بر دایرة البروج منطبق می شود به همین دلیل خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی (کسوف و خسوف) تنها در مواقعی اتفاق می افتد که قمر در یکی از جوزهرین خود باشد و در سیار نقاط دایرة البروج به دلیل اینکه قمر دارای عرض است امکان تشکیل چنین پدیده هایی وجود ندارد.
با توجه به شکل فوق تصویر شماره 1 موقعیت ماه را در هنگام وقوع پدیده هایی چون خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی نشان می دهد.
وقوع پدیده خورشید گرفتگی (کسوف)
در هنگام کسوف ماه دقیقا بین زمین و خورشید قرار می گیرد بطوریکه مانع رسیدن نور خورشید به زمین شده و باعث می شود تا از دید یک ناظر زمینی خورشید تاریک شده و یا لکه سیاهی روی آن مشاهده شود.
برای وقوع چنین پدیده ای دو شرط اساسي لازم است اولین شرط که به شرط طولی معروف است این است که باید ماه و خورشید و در یک راستا باشند به طوریکه ماه بین زمین و خورشید قرار گرفته و از دید یک ناظر زمینی ماه و خورشید در دایرة البروج در یک برج و یک درجه قرار گیرند که البته این شرط اول در طول هر ماه قمری یک بار فراهم می شود یعنی در زمان اجتماع ماه و خورشید و زمانی که هلال اول یک ماه قمری در حال ظاهر شدن است شرط 1 برقرار است.
اما شرط دوم که به شرط عرضی معروف است و معمولا به ندرت اتفاق می افتد این است که باید حتما قمر در یکی از جوزهرين خود واقع باشد تا عرض آن صفر باشد. با توجه به شکل 2 اگر ماه و خورشید در حالت اجتماع باشند ولی ماه دارای عرض باشد در این حالت ماه بالا یا پایین خورشید قرار می گیرد و نمی تواند بر روی خورشید سایه بیندازد ولی با توجه به شکل اگر ماه در یکی از جوزهرین خود باشد جلوی خورشید واقع شده و بر روی آن سایه انداخته و باعث پدیده کسوف یا خورشید گرفتگی می شود.
وضوع پدیده ماه گرفتگی (خسوف)
برای تشکیل پدیده خسوف یا ماه گرفتگی باید زمین بین ماه و خورشید قرار گیرد به طوریکه هر سه دقیقا در یک راستا باشند و زمین مانع رسیدن نور خورشید به ماه شود. وقوع چنین حالتی از دید یک ناظر زمینی هنگامی رخ می دهد که ماه از لحاظ طولی در دایره البروج در فاصله 180 درجه ای خورشید یا حالت استقبال قرار گیرد.
بنابر این پدیده ماه گرفتگی همواره در نیمه هر ماه قمری یا بدر کامل ماه رخ می دهد البته به شرطی که شرط دوم این پدیده یعنی قرارگرفتن ماه در یکی از جوزهرین خود فراهم باشد. علت اینکه پدیدهایی چون کسوف و خسوف به ندرت رخ می دهند وقوع همزمان دو شرط طولی و عرضی با یکدیگر است.
برای دنبال کردن سایر قسمت ها، به صفحه آموزش رایگان آسترولوژی در وبسایت مراجعه کنید
سوالات مرتبط:
آسترولوژی علمی است که به بررسی اثرات کواکب مختلف، به ویژه کواکب موجود در منظومه شمسی بر روی زمین و موجودات ساکن در آن می پردازد یعنی با بررسی نحوه حرکت کواکب هفتگانه در دایرة البروج و نیز وضعیت قرارگیری این کواکب نسبت به زمین، اثرات مختلف آنها را بررسی می کند.
در هنگام خورشید گرفتگی (کسوف) ماه دقیقا بین زمین و خورشید قرار می گیرد بطوریکه مانع رسیدن نور خورشید به زمین شده و باعث می شود تا از دید یک ناظر زمینی خورشید تاریک شده و یا لکه سیاهی روی آن مشاهده شود و برای تشکیل پدیده خسوف یا ماه گرفتگی باید زمین بین ماه و خورشید قرار گیرد به طوریکه هر سه دقیقا در یک راستا باشند و زمین مانع رسیدن نور خورشید به ماه شود.