در کتاب روانکاوی (روانشناسی) لئوناردو داوینچی، زیگومند فروید روانشناس بزرگ به بررسی افکار، عقاید و شخصیت داوینچی، نقاش و فیلسوف بزرگ اروپایی پرداخته است و مطالب مهم و با ارزشی را در مورد این فیلسوف برای ما بازگو کرده. هم اکنون می توانید این کتاب را به صورت رایگان از کتابخانه وبسایت سینرژی با ناهید دانلود کنید.
پیشگفتار مترجم
از آن روی که نظریه روانکاوی زیگموند فروید بسیار گسترده و کشف و درک فراخنای آن نیازمند پژوهش و مداقه بسیار است، راقم این سطور بر خود می داند که تنها به اشاره به مباحثی همسنگ با اصل موضوع کتاب روانکاوی (روانشناسی) لئوناردو داوینچی از زیگموند فروید از میان دیدگاه های مختلف او بسنده کند.
نخست فروید در بخش اول به مبحث واپسزدگی (repression) یا سرکوب می پردازد که به عنوان یکی از سازوکارهای دفاعی انسان بشمار می رود: برای کنار آمدن با اضطراب که در عین حال دردناک است من (ego) باید چند نوع واکنش دفاعی را پرورش دهد که مهمترین آنها واپسزدگی است.
در واپسزدگی، من انرژی خود را بسیج می کند و افکار ناخوش آیند را بر نهاد (id) می راند. خاطره ای ناخوش آیند يحتمل آنجا می ماند. در بخش دیگر فروید به مسئله والایش (Sublimation) غرایض سرکوب شده می پردازد که در روانکاوی به معنای ارضاء تکانه ای است که هدف آن حفظ شده، اما موضوع آن از صورت قابل اعتراض از دیدگاه اجتماعی به صورت موضوعی با ارزش والا تبدیل شده است.
فروید در کتاب روانکاوی (روانشناسی) لئوناردو داوینچی به بحث در خصوص رؤیای کودکی لئوناردو داوینچی می پردازد، رؤیایی که به زعم او کلید شناخت لئوناردو و آثار او را به دست میدهد.
در این رؤیا لئوناردو سوار بر بال خیال و در دورانی که فاصله او از حیث زمانی با دوران کودکی اش محل تأمل است، به طرح مسئله ای می پردازد که فروید روانکاو آن را نمونه ای ژرف برای تحقیق میداند و همچنین روانکاو را قادر می سازد تا در فحوای آن بستری مناسب برای تحلیل روانکاوانه بیابد. فروید در ابتدا می کوشد تا با طرح رؤیای کرکس لئوناردو به ژرفنای افکار او دست یابد تا بتواند به بررسی اتهاماتی که برخی از هم عصرانش به وی نسبت داده اند بپردازد.
او شکل گیری این رؤیا را وامدار موارد مختلفی می داند. گذران دوران کودکی بدون حضور پدر و با مادری فقیر و محجور، مادری که با بوسه های آتشین خود پسر را در جای همسر از دست رفته خویش نهاد، موجب شد تا افکار و رفتارهای شهوانی در کودک زودهنگام آهنگ فعالیت ساز کنند و از آن روی که رشد همزمان افکار شهوانی و رشد اندامی صورت نپذیرفت کودک ناچار شد تا آن را والایش کند، از نیروی عظیم آن در خلق آثار هنری بی شماری بهره گیرد، آثاری که در عین هنری بودنشان از افکار ناهوشیار خالقشان نیز بهره ور بودند که تنها دید روانکاوانه فروید را بدان راه بود.
آثار برجسته ای همچون مونالیزا که در طول سال های متمادی توجه همگان را يحتمل تنها به جهت عناصر و جلوه های هنریش برانگیخته است، زین پس نه تنها به سبب اعجاب و زیبایی هنریش مورد تحسین واقع شد، که در عین حال از آن رو که مبین حالت روحی و روانی خالق خود بود، بیش از پیش روشن نگران و هنردوستان را مفتون خود ساخت.
بیراه نیست اگر در این جا به طرح مطلبی بپردازم؛ تحليل سترگ فروید از سازوکار و شکل گیری رشد روانی لئوناردو نه تنها پرده پرابهام را از رخ آثار جاودان لئوناردو برمی تاباند، که در عین حال توجه هر ژرف اندیش و نهان کاری را معطوف به سلوک روانی و حیات جان کاه هنرمند می سازد که در راه خلق آثاری چنین اعجاب انگیز از دالان هزارتوی استحاله ها، سرکوب ها و والایش ها گذر کرده است و از این رهگذر (با خلق آثار هنری) با بیانی دیریاب، اما دل انگیز به آشکارساختن احساسات و عواطف درونی خود پرداخته است.
جای شگفتی نیست که فردی که در اوان کودکی از نعمت پدر برخوردار نبوده و با گذران چنین دورانی شالوده و بنیادهای فکری آتی خود را ریخته، به خلق چنین آثاری دست یازد.
متنی که در بالا خواندید بخشی از پیشگفتار مترجم کتاب روانکاوی (روانشناسی) لئوناردو داوینچی از زیگموند فروید است. در این کتاب می توانید اطلاعات بیشتری در مورد افکار، نگرش ها و رازهای پنهان آثار داوینچی از زبان فروید روانکار بخوانید. برای دانلود رایگان این کتاب فقطد کافیست در ادامه مطلب روی دکمه دانلود کتاب بزنید.