در قسمت چهارم آموزش آسترولوژی قصد داریم شما را با یکی از مهم ترین مفاهیم علم نجوم احکامی یعنی صورت فلکی که به آن برج نیز گفته می شود، آشنا کنیم. برای آشنایی با این مفهوم، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
مفهوم صورت فلکی (برج)
بانیان علم نجوم در زمانهای قدیم جهت سهولت در شناسایی و تمایز ستارگان از یکدیگر، هر چند ستاره را به صورت موهومی (به شکل حیوان و يا غيره) به یکدیگر متصل کرده و هر شكل را یک صورت فلکی نامیدند. در حدود 88 صورت فلکی معروف وجود دارد که در فصول مختلف سال و نیز بر حسب موقعیت جغرافیایی هر منطقه در آسمان شب قابل رؤیت هستند.
صور فلکی از اجتماع ستارگان مختلف تشکیل شده اند و چون ستارگان همواره در آسمان ثابت بوده و مکان معینی دارند، بنابراین صور فلکی نیز در آسمان ثابت و فاقد حرکت هستند. به عبارتی دیگر صدور فلكي حكم يک نقشه آسمانی را دارند تا ما از روی آن بتوانيم مسير و موقعیت کواکب هفتگانه ای را که در آن صور در حال حرکت اند، به راحتی تعقیب و بررسی کنیم.
منجمان با دقت در آسمان و صور فلکی متوجه شدند که از دید یک ناظر زمینی خورشید و دیگر سیارات منظومه شمسی به همراه قمر (ماه) همواره مسیر معینی را در آسمان طی می کنند. آنها این مسیر معین را که از دوازده صورت فلکی تشکیل شده است و این 12 صور فلکی را بروج 12 گانه نام نهاندند. به همین دلیل به صورت های فلکی، برج هم گفته می شود. در واقع بروج دوازده گانه در آسمان به مانند کمربند به دور کره زمین کشیده شده و هر روزه از جانب مشرق طلوع و از جانب مغرب غروب می کنند.
اسامی 12 صورت فلکی (بروج دوازدگانه)
در ادامه اسامی این 12 صورت فلکی یا همان بروج دوازده گانه را ذکر کرده ایم:
- حمل
- ثور
- جوزا
- سرطان
- اسد
- سنبله
- میزان
- عقرب
- قوس
- جدی
- دلو
- حوت
همانطور که مستحضرید به هر یک از ماه های سال یک برج اطلاق می شو. علت این موضوع آن است که چون تقویم های ما شمسی است و شمس (خورشید) هر برج را تقریبا در عرض یک ماه طی می کند، بنابراین برخی مواقع به جای واژه ماه از واژه برج استفاده می شود. به همین دلیل هر یک از برجهای فلکی معادل یکی از ماههای سال است.
به عنوان مثال برج حمل معادل ماه فروردین، برج ثور معادل اردیبهشت، جرج جوزا معادل خرداد و همینطور به ترتيب ادامه پیدا می کند تا به برج حوت که معادل اسفند ماه است ختم می شود و اگر شما به شناسنامه های قدیمی نگاه کنید متوجه می شوید که در آنها به جای ماههای امروزی از اسامی بروج فلكي استفاده شده است . مثل کسی که متولد بیستم خرداد ماه بوده در شناسنامه اش بیستم جوزا درج شده است و غیره.
بنابراین در هر ماهی از سال خورشید در برج فلکی معادل آن ماه قرار دارد يعني در كل فروردین ماه خورشید در برج فلکی حمل قرار دارد و در اردیبهشت ماه در برج ثور و خرداد ماه در برج جوزا و… البته نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که امروزه به دلیل حرکت تقدیمی زمین و چرخش بروج (آیانامسا) که بعدا” توضيح داده خواهد شد، خورشید 24 درجه از مکان تقویمی خود عقب تر است.
يعني در بيستم فروردين ماه خورشید در 20 درجه حمل قرار ندارد بلکه در 26 درجه حوت واقع است و یا در دهم اردیبهشت ماه که باید خورشید در 10 درجه برج ثور باشند چنین نیست و در این تاریخ خورشيد در 16 درجة حمل قرار دارد و غیره.
معرفی حرکت وضعی و انتقالی زمین
حرکت وضعی زمین: گردش زمین به دور خودش را حرکت وضعی زمین می گویند. حرکت وضعی زمین 24 ساعت طول می کشد و همین حرکت وضعی است که عامل پیدایش شب و روز است. چرا که نیمکره مقابل خورشید را روز و نیمکره مخالف خورشید را شب گویند.
حرکت انتقالی زمین: حرکت دورانی زمین در مدار خود به دور خورشید را حرکت انتقالی زمین گویند و مدت زمانی که طول می کشد تا زمین یک دور کامل به دور خورشید بچرخد را سال شمسی گویند و مدت زمان هر سال شمسی نیز 365 روز و 6 ساعت است
نکته 1: حرکت وضعی و انتقالی زمین در خلاف جهت گردش ساعت است.
نکته 2: جهت توالی بروج در آسمان همواره از غرب به شرق است.
نکته 3: جهت چرخش شبانه روزی بروج در آسمان همواره از شرق به غرب است یعنی حرکت وضعی زمین به دور خودش از غرب به شرق (در خلاف جهت گردش ساعت) باعث می شود که ما بروج را اینگونه در حال حرکت ببینیم و گرنه همانطور که قبلا” ذكر شد بروح و صورت فلکی در آسمان ثابت و بدون حرکت می باشند.
نکته 4: تمامی ثوابت (ستارگان و از جمله صورتهای فلکی) در هر 24 ساعت 1 درجه و 4 دقیقه از شرق به غرب جابجا می شوند (به دلیل حرکت انتقالی زمین به دور خورشید ) و علت اینکه ما یکی از ثوابت مثل خوشه پروین را در یک ساعت معین از شب در طرف مشرق می بینیم ولی چند ماه بعد در همان ساعت از شب در طرف جنوب مشاهده می کنیم به خاطر همین حرکت انتقالی زمین است.
در جدول زیر نام لاتین و علائم اختصاری بروج ذکر شده اند
برای دنبال کردن سایر آموزش های آسترولوژی ما، به صفحه آموزش رایگان آسترولوژی در وبسایت سینرژی با ناهید مراجعه کنید.
سوالات مرتبط:
آسترولوژی علمی است که به بررسی اثرات کواکب مختلف، به ویژه کواکب موجود در منظومه شمسی بر روی زمین و موجودات ساکن در آن می پردازد یعنی با بررسی نحوه حرکت کواکب هفتگانه در دایرة البروج و نیز وضعیت قرارگیری این کواکب نسبت به زمین، اثرات مختلف آنها را بررسی می کند.
از دید ناظر زمینی خورشید و دیگر سیارات منظومه شمسی به همراه قمر (ماه) همواره مسیر معینی را در آسمان طی می کنند که باعث تشکیل 12 صورت فلکی می شود و به این 12 صور فلکی، بروج دوازدگانه می گویند. این بروج عبارت اند از:حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو و حوت.
کورش جمشیدی
سلام بر دانشمند گرامی سرکار خانم عالم زاده.
ممنون از پیج بسیار بسیار خوبتان .بنده چند وقتی بود که دنبال دروس آسترولوژی جهت یادگیری بودم که امشب موفق شدم کانال خوبتونو پیدا کنم و واقعا ازتون سپاسگذارم بابت محبتی که از روی سخاوت به جویندگان و دوستداران این علم دارید.
انشاالله همیشه سرسلامت و پاینده باشید.
حق مدد
پشتیبان وبسایت (مسعود)
درود بر شما دوست عزیز، خیلی خوشحالیم که براتون مفید بوده 🌺
ناشناس
باسلام مطالبتان بسیار مفید وکمک کننده بود سپاسگزارم
ناشناس
درود بر شما و سپاس از مطالب مفیدتون
زندگیتون سرشار از نور باد
جهانگیر هستم از کوهپایه
گلدون
سلام آیا برج سیزدهمی به دلیل حرکت تقدیمی زمین وجود دارد به نام حوا؟ و اگر بله امکان دارد توضیح بدهید چگونه به وجود آمده ؟
پشتیبان وبسایت
سلام، وقتتون بخیر. ما چنین چیزی در جایی نخوندیم، به همین دلیل نمیتونیم با اطمینان بگیم وجود داره یا وجود نداره