مسیر هشتگانه بودایی که به عنوان مسیر هشتگانه اصیل شناخته می شود، دستورالعمل های خاصی است که بودا به عنوان قسمت چهارم از چهار حقیقت نجیب ارائه کرد. در این مطلب می خواهیم در مورد این مسیر صحبت کنیم و برای شما توضیح دهیم چرا توجه به این مسیر مهم است و چه چیزی در انتهای این مسیر برای ما وجود خواهد داشت. برای آشنایی با این مسیر در ادامه با ما همراه شوید.
در چهار حقیقت نجیب بودا، اولین حقیقت نجیب به ما آموخت که سرنوشت زندگی بدون روشنایی ناامید کننده است. حقایق دو و سه ما را امیدوار کردند. ما عامل رنج خود هستیم و قدرت پایان دادن به آن را داریم. چهارمین حقیقت شریف می آموزد که علت پایان رنج، تبعیت از مسیر هشتگانه بودایی است. این حقایق در آموزه های بودا در مورد ابهیدارما با جزئیات زیاد بسط داده شده است.
این راه به عنوان نجیب توصیف می شود زیرا کسانی که نجیب یا عاقل هستند دنبال کننده آن خواهند بود. به عبارت دیگر، اینها اعمال افرادی است که از رنج خود رهایی یافته اند. از آنها الگو بگیرید تا بتوانید با روشن فکری این مسیر را بپیمایید. اخلاقی زیستن، تمرین مدیتیشن، و رشد خرد برای دیدن چیزها آنگونه که واقعاً وجود دارند، از اصول بودیسم است. چرا؟ چون انجام این کارها منجر به زندگی آرام تر، از نظر عاطفی با ثبات تر، صلح آمیز و شادتر می شود.
با عمل مطابق با مسیر هشتگانه نجیب، ما شایستگی و کارمای خوبی را ایجاد می کنیم که ما را به تولد مجدد بهتر در زندگی بعدی هدایت می کند. اگر در باور به زندگی های گذشته و آینده مشکل داریم، اشکالی ندارد، ما هنوز می توانیم عواقب آن را درک کنیم. رفتار نجیبانه منجر به پیامدهای مثبت می شود، در حالی که انجام برعکس آن قطعاً منجر به پیامدهای منفی می شود. با پیروی از مسیر هشتگانه بودایی، ما از ایجاد رنج خود دست می کشیم.
هشت عنصر در مسیر هشتگانه بودایی
در حالی که مسیر هشتگانه زندگی بودایی شماره گذاری شده است، قرار نیست به عنوان یک سری مراحل دیده شود. ما می توانیم هر یک از این اقدامات را به طور همزمان تمرین کنیم، زیرا هر یک از دیگری پشتیبانی می کند. برای یادآوری این موضوع، مسیر هشت گانه به طور نمادین توسط یک چرخ دارما با هشت پره نشان داده می شود. هیچ کس حرف اول را نمی زند و هر کدام به چرخاندن چرخ کمک می کند.
در زبان انگلیسی، مسیر هشتگانه معمولاً از کلمه «درست» استفاده میکند. این کلمه که از Pali samma ترجمه شده است، میتواند بهعنوان مهارت، عاقل، کامل، مناسب یا کامل نیز تعریف شود. اگر احساس ناراحتی می کنیم که اعمال خود را به عنوان “درست” تعریف کنیم، برای روشن شدن مقصود این کلمه را با کلمه دیگری جایگزین کنیم. عناصر هشت گانه مسیر در ادامه ذکر شده است.
1. مشاهده درست
تمرین مشاهده درست این است که به یاد داشته باشیم که اعمال ما عواقبی دارد. از آنجا که کارما وجود دارد، ما از زندگی به گونه ای سود می بریم که آسیب را به حداقل برسانیم. این اساس چهار حقیقت شریف است. اقدامات خود ما می تواند از دردهای غیرضروری آینده جلوگیری کند. اگر واقعاً این را باور میکردیم و مشاهده درست را تمرین کنیم، نسبت به هر عمل بدن، گفتار و ذهن بسیار بیشتر مراقب خواهیم بود.
2. نیت درست
نیت درست، تعهد به پرورش این ذهن آگاهی لحظه به لحظه فکر است. صحبت کردن و عمل کردن به روش های مفید با یک حالت ذهنی آرام، حال و پایدار آغاز می شود. نیت صحیح نیز تمرینی است که دلیل ما را روشن می کند. ما قصد داریم راه هشتگانه ای را طی کنیم که به نفع خود منفصل واهی نباشد، بلکه این کار را در خدمت عشق و شفقت انجام دهیم.
3. گفتار درست
نگاه درست و نیت شریف ما را راهنمایی می کند که از صحبت های مضر دست برداریم. ما از دروغ گفتن خودداری می کنیم و تمام تلاش خود را برای برقراری ارتباط شفاف انجام می دهیم. ما از صحبت کردن به شیوه هایی که تفرقه افکن است اجتناب می کنیم. از گفتار تند و توهین آمیز خودداری می کنیم و از گفتار بیهوده پرهیز می کنیم و سکوت می کنیم مگر اینکه حرف مفیدی برای گفتن داشته باشیم.
4. اقدام درست
اقدام درست این است که از آسیب رساندن به دیگران یا بدن خود نیز دست برداریم. ما از کشتن سایر موجودات زنده، دزدی یا آسیب رساندن به دیگران با رفتار جنسی خود خودداری می کنیم. در عوض، ما فعالانه از زندگی حمایت میکنیم، بخشش را تمرین میکنیم و به روابط و مرزهای دیگران احترام میگذاریم.
5. معیشت درست
بسیاری از ما بخش بزرگی از زندگی خود را صرف امرار معاش می کنیم. معیشت صحیح تعهد به عملکرد اخلاقی تجاری است. به طور سنتی، این به معنای عدم کسب درآمد از طریق فروش اسلحه، افراد دیگر، گوشت، الکل یا سم بود. اگر نقش ما در کار مستلزم تقلب، فریب دادن، ناصادق بودن یا رفتارهای مضر باشد، ما زندگی درست را انجام نمی دهیم.
6. تلاش درست
تلاش درست به ویژگیهای ذهنی میپردازد که باید آن را پرورش دهیم تا در طول مسیر هوشیار بمانیم. این کافی نیست که از رفتارهای مضر یا غیر مفید خودداری کنید. در عوض، ما باید به طور مداوم رفتارهای ماهرانه و سودمند را پرورش دهیم. این شامل توجه به پنج مانع کلاسیک و تلاش فعال برای غلبه بر آنها است. موانع مدیتیشن در دو مورد خلاصه می شود: بی قراری و کسل کننده – تلاش درست یافتن تعادل بین این دو افراط است.
7. ذهن آگاهی
تا این لحظه، ما بدون در نظر گرفتن دیدگاه درست، نیت درست، گفتار درست و بقیه زندگی کردهایم. ما عادت نداریم افکار، گفتار و اعمال خود را تماشا کنیم. با آموزش ذهن آگاهی صحیح، از لغزش در رفتارهای معمولی که باعث آسیب می شود جلوگیری می کنیم. ما می توانیم با یادگیری نحوه مشاهده ذهنی نفس خود شروع کنیم.
8. تمرکز درست
با به کارگیری تلاش صحیح و آموزش ذهن آگاهی، وارد حالت تمرکز درست می شویم. در این حالت ما با موفقیت از حواسپرتیهایی که ما را در وضعیت ذهنی غیر ماهرانه و غیرمفید نگه میدارند، کنار کشیدهایم. ما به صورت تک نقطه ای در حالت مراقبه آگاهی استراحت می کنیم. در این حالت، ما سعادتی را تجربه می کنیم که پس از رهایی از درد به وجود می آید.
با دنبال کردن این مسیر هشتگانه بودایی ما می توانیم زندگی سالم توام با شادی، صلح و سلامتی را برای خود به وجود آوریم. همچنین می توانیم دنیایی بهتر و با عدالت بیشتر برای دیگران نیز بسازیم. همین موارد نشان می دهند که چرا دنبال کردن این مسیر مهم است و چقدر می تواند در داشتن زندگی بهتر برای تک تک انسان ها موثر باشد.